![](/media/lib/351/n-naczynie-b1544e4b67d289d84c2108eebcd67b17.jpg)
Pikantne, lekko owocowe piwo uwarzone dzięki starożytnym drożdżom
26 maja 2019, 06:20Archeolodzy i mikrobiolodzy z Izraelskiej Służby Starożytności oraz 4 uniwersytetów wykorzystali do uwarzenia piwa drożdże, których spory przetrwały w zakamarkach naczyń kilka tysięcy lat.
![](/media/lib/181/n-slodzik-1fd001c41c498ec75866e50de0ce617d.jpg)
Sztuczne słodziki szkodzą mikrobiomowi
8 października 2018, 10:52Niektóre sztuczne słodziki i suplementy, które je zawierają, są toksyczne dla bakterii mikrobiomu.
![](/media/lib/319/n-mamma-beer01-cae79282aabf6eec670ce29af1407109.jpg)
Mamma Beer - piwo dla kobiet po chemioterapii
27 sierpnia 2018, 13:37Mamma Help, praska organizacja non-profit działająca na rzecz kobiet z rakiem piersi, zainicjowała działania, które doprowadziły do opracowania piwa dla pacjentek w trakcie/po chemioterapii. Uwzględnia ono zaburzenia smaku (dysgeusię), które są skutkiem ubocznym leczenia.
![](/media/lib/312/n-naczynia-z-khani-masi-009d452858b6f0d8a6989d7259bd9801.jpg)
Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu
28 czerwca 2018, 10:52W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.
![](/media/lib/307/n-para-pajakow-latrodectus-geometricus-2857c9b4ac869b219d0b41733b943ff9.jpg)
Wolą starsze, choć nie mają z tego żadnych korzyści
2 maja 2018, 13:08Wbrew własnemu interesowi samce pająków Latrodectus geometricus wolą spółkować ze starszymi, mniej płodnymi samicami, które w dodatku o połowę częściej zjadają partnerów po kopulacji.
![](/media/lib/270/n-betsy-beer-46546810e9259b42c1c7b716f6f0d2ad.jpg)
Betsy Beer – piwo wysokich lotów
2 marca 2017, 08:05Wraz ze wzrostem wysokości nasze zmysły smaku i węchu ulegają przytępieniu. Dla linii lotniczych to poważny kłopot, z którym próbują sobie jakoś poradzić. Jedna z nich ogłosiła właśnie opracowanie specjalnego piwa przeznaczonego do spożywania na wysokości 10 000 metrów.
![](/media/lib/128/n-1202207173_063180-fb9bc964256d4fc156c69106dd7cc287.jpeg)
Cukrzyca ciążowa częstsza latem
15 września 2016, 12:34Ostatnie badania pokazują, że wskaźnik cukrzycy ciążowej wzrasta latem. Szwedzcy naukowcy sądzą, że ma to związek z temperaturą.
![](/media/lib/250/n-opistophthalmus-wahlbergii-7728c86959a0c2c7e38830468a2214b7.jpg)
Budują podobnie w służbie rozszerzonej fizjologii
5 lipca 2016, 10:13Skorpiony z różnych środowisk budują norki o zadziwiająco podobnej architekturze. Wg naukowców, wspólne cechy są częścią "rozszerzonej fizjologii" i odgrywają kluczową rolę w przeżyciu w nieprzyjaznym otoczeniu.
![](/media/lib/250/n-groszek-fa5040ac6423b84fb8ee9b4bac7886a2.jpg)
Ryzykant groszek
1 lipca 2016, 10:39Groszki przejawiają zdolność do hazardu (wrażliwość na ryzyko). To pierwsze rośliny, u których ją odkryto.
![](/media/lib/246/n-belly-button-beer-eea784e0dd60dba550e554a22bc8d960.jpg)
Piwo na drożdżach z pępka
11 maja 2016, 12:27Zainspirowani piwem Beard Beer z Oregonu, gdzie do warzenia wykorzystano drożdże pozyskane z brody, Australijczycy z 7 Cent Brewery w Gispobrne South stworzyli trunek bazujący na grzybach z pępka.